Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 80600 - starts with wrong default serial DEVICE and kills my mouse
Summary: starts with wrong default serial DEVICE and kills my mouse
Keywords:
Status: CLOSED RAWHIDE
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: redhat-config-mouse
Version: 9
Hardware: i386
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Brent Fox
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks: 79579 CambridgeTarget
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2002-12-28 16:51 UTC by Michael Schwendt
Modified: 2007-04-18 16:49 UTC (History)
0 users

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2003-09-10 18:22:54 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description Michael Schwendt 2002-12-28 16:51:26 UTC
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.2.1) Gecko/20021218

Description of problem:
The working configuration for my mouse is this:

$ cat /etc/sysconfig/mouse
FULLNAME="Generic - 3 Button Mouse (serial)"
MOUSETYPE="Microsoft"
XEMU3="no"
XMOUSETYPE="generic3"
DEVICE=/dev/ttyS1
OPTIONS="-t imps2 -m /dev/input/mice -M"

When I run redhat-config-mouse within the X Window System, it preselects
"Generic > 3 Button Mouse (serial)". So far so good. When I click "OK" without
clicking the "Serial devices" button and without choosing the correct serial
device there, it always activates /dev/ttyS0 instead of /dev/ttyS1.  That is a
trap. It should not alter my configuration unless I tell it to do so. Internally
it selects "/dev/ttyS0 (COM1 under DOS)" as a starting value in the "Serial
devices" sub-dialog. It should take the current DEVICE from /etc/sysconfig/mouse.

Worse, even if I choose /dev/ttyS1 in the "Serial devices" dialog and exit with
"OK", it kills my mouse  in X by restarting gpm:

$ redhat-config-mouse 
Shutting down console mouse services:                      [  OK  ]
Starting console mouse services:                           [  OK  ]

Effectively, within X, redhat-config-mouse always (!) kills my mouse and I need
to fix it from text mode. Running redhat-config-mouse (or redhat-config-mouse
--device /dev/ttyS1) in text mode also restarts gpm, but repairs the non-working
mouse in my current X session.


Version-Release number of selected component (if applicable):
1.0.2-10

How reproducible:
Always

Comment 1 Brent Fox 2003-01-14 14:11:22 UTC
Right.  This happens in both GUI and TUI modes, but it should be fixed in
redhat-config-mouse-1.0.3-1, which should appear in Rawhide in the next day or
so.  QA, please verify.

Comment 2 Jay Turner 2003-01-15 15:14:26 UTC
With redhat-config-mouse-1.0.3-1, if I click "OK" without going into the "Serial
Devices" selection, I get the following traceback:

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.2/site-packages/rhpl/firstboot_gui_window.py", line 83,
in okClicked
    if self.apply():
  File "/usr/share/redhat-config-mouse/mouse_gui.py", line 338, in apply
    port = self.deviceStore.get_value(iter, 1)
TypeError: iter must be a GtkTreeIter


Comment 3 Brent Fox 2003-01-15 21:55:28 UTC
Oops, I didn't test that case.  Try again with redhat-config-mouse-1.0.3-2.

Comment 4 Jay Turner 2003-02-03 17:35:14 UTC
I'm still seeing the same traceback with 1.0.4-1 (latest in Beehive at the moment.)

Comment 5 Brent Fox 2003-02-03 19:09:54 UTC
I must be losing my mind.  I think I've fixed it for real this time with
redhat-config-mouse-1.0.4-2.  Sorry for the problems.

Comment 6 Brent Fox 2003-05-25 14:30:24 UTC
There is a stack of 64 bugs that have been in Modified state for a long period
of time.  I am closing these as Rawhide now.  If you find that the issue is not
fixed, please reopen this report.

Comment 7 Michael Schwendt 2003-05-25 14:55:41 UTC
Let me add my bit of QA then. ;o)

It no longer kills the current mouse h/w configuration, *but* now it creates a
bad configuration file silently.

My working config:

$ cat /etc/sysconfig/mouse
FULLNAME="Generic - 3 Button Mouse (serial)"
MOUSETYPE="Microsoft"
XEMU3="no"
XMOUSETYPE="Microsoft"
DEVICE=/dev/ttyS1

Update the tool to most recent version from Raw Hide:

$ rpm -q redhat-config-mouse 
redhat-config-mouse-1.0.6-2

I start it, enter root password. It preselects "3 Button Mouse (serial)" which
looks fine. I click "OK" without touching anything else. As explained earlier,
it chooses the wrong serial device internally:

$ cat /etc/sysconfig/mouse
FULLNAME="Generic - 3 Button Mouse (serial)"
MOUSETYPE="Microsoft"
XEMU3="no"
XMOUSETYPE="Microsoft"
DEVICE=/dev/ttyS0

Therefore, next time I would reboot or restart X, my mouse wouldn't work any longer.

I run redhat-config-mouse again, open the "Serial devices" dialog, change from
ttyS0 to ttyS1 and leave with OK. That creates a good config file.

Conclusion: Upon starting the tool, it should preselect the DEVICE= found in
/etc/sysconfig/mouse and NOT change it unless it performs working h/w device
detection or if the users tells it to use a different device.

Comment 8 Brent Fox 2003-09-10 18:22:54 UTC
Ok, should be fixed in redhat-config-mouse-1.0.11.  Thanks for your report.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.