Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 80024 - 2-byte fonts don't render
Summary: 2-byte fonts don't render
Keywords:
Status: CLOSED DEFERRED
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: gimp
Version: 8.0
Hardware: i586
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Matt Wilson
QA Contact: David Lawrence
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2002-12-18 22:02 UTC by Christopher Hicks
Modified: 2007-04-18 16:49 UTC (History)
0 users

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2002-12-19 05:54:22 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description Christopher Hicks 2002-12-18 22:02:53 UTC
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.0.1) Gecko/20020830

Description of problem:
Fonts that render correctly in gnome-font-properties break in gimp.
Problem fonts includes those from the RH73 ttfonts-1.0-9 rpm.

Version-Release number of selected component (if applicable): 1.2.3


How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. Make sure ttfonts-1.0-9.noarch.rpm is installed
2. Start gimp
3. Create a new image.
4. Pick the font tool and click in the new image
5. Pick arioso
6. Click ok

Actual Results:  Font renders in a tiny fixed-point font like the Windows System
font.

Expected Results:  The font to render correctly.

Additional info:

When this happens a message comes up saying "This is a 2-byte font and may not
display correctly."  I can't find anything to explain what this means.

I've searched the web, and several bugzillas trying to find a solution to this,
but it is causing a lot of irritation within our design staff and it's happening
with lots of ttf fonts, not just arioso.  I'd appreciate any pointers,
workarounds, or clues that anyone has.

Comment 1 Matt Wilson 2002-12-19 05:54:22 UTC
this is because GIMP 1.2.3 is a GTK+ 1.2 application, whereas
gnome-font-properties is a GTK+ 2.0 application that uses fontconfig and pango
for font configuration and rendering.  Until GIMP 1.4 is complete you'll
continue to have this kind of problem.



Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.