Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 79522 - No sound on Dell Inspiron 2650
Summary: No sound on Dell Inspiron 2650
Keywords:
Status: CLOSED RAWHIDE
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: gnome-core
Version: 8.0
Hardware: All
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Havoc Pennington
QA Contact: Jay Turner
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2002-12-12 18:08 UTC by Marco Fortina
Modified: 2015-01-08 00:02 UTC (History)
2 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2002-12-16 18:54:21 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description Marco Fortina 2002-12-12 18:08:56 UTC
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)

Description of problem:
This probem discovered into file ac97_codec.c make not possible to configure 
the sound card using the codec SigmaTel STAC9700, eg. on laptop Dell Inspiron 
2600.

To solve this problem the instruction at line 148:

{0x83847600, "SigmaTel STAC????",	&null_ops},

must be substitute with

{0x83847600, "SigmaTel STAC9700",	&null_ops},

I've tested it on my Dell Inspiron 2600 and now the sound card works properly.

I hope, with this note, to help people who have the same problem.

Take care,
Marco Fortina


Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
Just trying to use Sound card having STAC9700 Codec installed on

Actual Results:  No sound and errors in gnome volume control

Expected Results:  Maybe ear a little piece of sound?? :->

Additional info:

See above to solve this bug.

Comment 1 Arjan van de Ven 2002-12-12 18:15:33 UTC
Ok interesting. As it happens I bought an inspiron 2600 3 weeks ago, and sound
does work for me (but with the latest erratum kernel, haven't tried the original
8.0 kernel much).. what exact kernel are you running ?

Comment 2 Marco Fortina 2002-12-13 11:07:45 UTC
I'm running 2.4.18-18.8.0 kernel version. Without the changed described above 
there are no sound in gnome and volume control give a lots of errors such as:

bad key or invalid directory name

"....../SigmaTel_STAC????/.....: ? is not a valid character

Bye,
Marco


Comment 3 Michael Lee Yohe 2002-12-13 15:19:04 UTC
That's strange.  I also have an Inspiron 2600 - and this definitely WORKSFORME.
 Quirk perhaps?

Comment 4 Marco Fortina 2002-12-14 16:04:15 UTC
Sorry.....Wrong Laptop model....

It's Inspiron 2650 NOT 2600

:->



Comment 5 Arjan van de Ven 2002-12-14 16:07:44 UTC
ah ok that would explain some ;)


Comment 6 Alan Cox 2002-12-16 05:30:46 UTC
bug in gnome not in the kernel.


Comment 7 Marco Fortina 2002-12-16 15:22:54 UTC
:-> ok I must agree with the answer of a Linux Kernel GURU....

Waiting for some pathes on Gnome.....

Thanks,
Marco

PS: is it possible, however, to modify le line as suggested? It's better 
reading the right name of Sigmatel Chip instead of STAC???? :->


Comment 8 Havoc Pennington 2002-12-16 18:54:21 UTC
Fixed in newer gnome-media from rawhide.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.