Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 77303 - aspell and emacs still do not work properly together
Summary: aspell and emacs still do not work properly together
Keywords:
Status: CLOSED DEFERRED
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: aspell
Version: 8.0
Hardware: i386
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Eido Inoue
QA Contact: Ben Levenson
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2002-11-04 22:28 UTC by Michal Jaegermann
Modified: 2007-04-18 16:48 UTC (History)
0 users

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2003-02-19 21:16:23 UTC


Attachments (Terms of Use)
a file to demo a mismatch between aspell and emacs (deleted)
2002-11-04 22:29 UTC, Michal Jaegermann
no flags Details

Description Michal Jaegermann 2002-11-04 22:28:05 UTC
Description of Problem:

This bug is likely related to #64019 which got "CLOSED WORKSFORME".
This time I have a much smaller sample, attached, which demonstrates
the problem independently of settings of LANG.  Results are the same
regardless if emacs is run on a console or in a graphical enviroment
and calling emacs with

 LANG="X" emacs sample.tex

where "X" any of en_CA.UTF-8, en_US.UTF-8, en_CA, en_US and C does
not seem to have any influence on outcome.  If you will try
'ispell-buffer' on 'sample.tex' a process will bomb out with

ispell-process-line: Ispell misalignment: word `lambdy' point 1823;
probably incompatible versions

There is no word `lambdy' at point 1823 although there is such label
nearby.

There is a slight difference if you will try the same thing using
RH 7.3 distro ("UTF-8" was omitted in LANG settings).  Namely a bomb
message is even less "congruent with reality" and mysterious

ispell-process-line: Ispell misalignment: word `lt' point 1598;
probably incompatible versions

The "real" ispell never had problems of that sort and was actually
better in handling LaTeX markup.

I tried the above on two different machines with 7.3 distro and on
one with 8.0.  Results were consistent.

There are no troubles if  "ispell sample.tex" is run and the file
sports _one_ actual error (transposed letters in a word "strengthening").
But a workaround of that sort is a serious PITA if one works on a paper
in emacs.

Comment 1 Michal Jaegermann 2002-11-04 22:29:30 UTC
Created attachment 83566 [details]
a file to demo a mismatch between aspell and emacs

Comment 2 Michal Jaegermann 2002-11-05 21:48:25 UTC
I have a bit more. A LaTeX file which consists of such code

%%%%%%
for any $1 \le \ell \le k \le n$.

Combining (\ref{www-ellips}) and (\ref{lambdy})
% and  (\ref{lambdy-section})
%%%%%%

on 8.0 system is causing this message after (ispell-buffer) in emacs:

ispell-process-line: Ispell misalignment: word `lambdy' point 124;
probably incompatible versions

On 7.3 installation things are a bit more "creative".  With this

%%%%%%
\begin{equation}
  \label{www-ellips}
W({\cal E}, k, \ell)
 = \Bigl(\prod_{i =k - \ell +1}^k  \la_i({\cal E}) \Bigr)^{-1/\ell},
\end{equation}
%%%%%%

the same (ispell-buffer) ends up with:

ispell-process-line: Ispell misalignment: word `sgml' point 46;
probably incompatible versions

Where `sgml' is coming from I do not know.  Most likely from aspell.
I have also seen situations where aspell process goes away and never
returns causing the whole command to block but I do not know how
to reproduce that reliably.  It seems to happen at random.

In both cases removing '-' from 'www-ellips', or replacing it with '_',
makes the command to complete without incidents.

Replacing version 3.4 of ispell.el with a newer one 3.5 does not seem
to change anything.

Comment 3 Need Real Name 2002-12-20 00:08:03 UTC
tested on Redhat 7.3, emacs-21.2 
On about 70% of my computers aspell systematically hangs emacs in 
Latex mode on a file containing e.g. a line like that:

\vspace{

This does not happen for root or if the user name is exactly one character long.

Comment 4 Eido Inoue 2003-02-19 21:16:23 UTC
aspell will be upgraded in the next release


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.