Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 6868 - Kernel fails to boot on a multiprocessor board
Summary: Kernel fails to boot on a multiprocessor board
Keywords:
Status: CLOSED NOTABUG
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: anaconda
Version: 6.1
Hardware: i386
OS: Linux
medium
high
Target Milestone: ---
Assignee: Matt Wilson
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 1999-11-10 03:28 UTC by tgoltz
Modified: 2008-05-01 15:37 UTC (History)
1 user (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2000-10-23 16:44:53 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description tgoltz 1999-11-10 03:28:45 UTC
I have a system with the following configuration:

Tyan Thunder 1590d dual-processor board with a SINGLE AMD K6
200mhz processor installed, and a Buslogic Multimaster SCSI
controller.  IDE interfaces are disabled.  I have just
replaced a RedHat 6.0 installation with RedHat 6.1, and the
system no longer boots properly.  Instead, I get the
following sequence:

Checking 386/387 coupling... OK, FPU using exception 16
error reporting.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
per-CPU timeslice cutoff: 1.56 usecs.
CPU0: AMD AMD-K6tm w/ multimedia extensions stepping 02
calibrating APIC timer ...
..... CPU clock speed is 199.4318 MHz.
..... system bus clock speed is 0.0000 MHz.
Booting processor 1 eip 2000
APIC never delivered???
APIC delivery error (ef).
CPU #1 not responding.  Removing from cpu_online_map.
Booting processor 15 eip 2000
Not responding.
Total of 2 processors activated (398.13 BogoMIPS).
enabling symmetric IO mode... ...done.
ENABLING IO-APIC IRQs
init IO_APIC IRQs
 IO-APIC (apicid-pin) 2-0, 2-20, 2-21, 2-22, 2-23 not
connected.
 ..MP-BIOS bug: 8254 timer not connected to IO-APIC
 ...trying to set up timer as ExtINT... .. (found pin 0) ...
failed.
 ...trying to set up timer as BP IRQ... failed.
 Kernel panic: IO-APIC + timer doesn't work!
 In swapper task - not syncing

If I use the Boot/recovery floppy, and tell it to boot
/dev/sda1, the system comes up and runs just fine.

Any suggestions?

Comment 1 evassvag 1999-12-12 13:54:59 UTC
I have exactly the same problem with at Tyan SMP motherboard with a single
intel P233 Mhz. RedHat 5.2 was working fine, but not 6.1. I have been told to
install a kernel that does not support SMP.

Comment 2 Cristian Gafton 2000-01-04 22:27:59 UTC
Assigned to dledford

Comment 3 Bill Nottingham 2000-02-06 05:31:59 UTC
Boot with the 'noapic' boot option - that should work.

Comment 4 Alan Cox 2000-08-08 14:59:29 UTC
The installer should also not install an SMP kernel when it finds a CPU that
isnt Athlon or 
Intel Pentium(or higher). SMP table or otherwise (and yes the real bug is the
SMP table on 
uniprocessor setup).

Does anaconda do this right ?


Comment 5 Michael Fulbright 2000-10-23 16:44:47 UTC
Please reopen this bug if you continue to have problems.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.