Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 6546 - Kernel Panic... unable to mount root fs...
Summary: Kernel Panic... unable to mount root fs...
Keywords:
Status: CLOSED RAWHIDE
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: installer
Version: 6.1
Hardware: i386
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Jay Turner
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 1999-10-30 21:44 UTC by gamercier
Modified: 2015-01-07 23:39 UTC (History)
2 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2000-02-09 02:25:09 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description gamercier 1999-10-30 21:44:08 UTC
Hi!

I have a dual Pentium II (Xeon) box running Win NT v. 4 and
Red Hat Linux version 6.0. Booting is controlled
by the Win NT OS Loader (I had used Bootpar to setup
the proper option within the OS Loader to bring Lilo and
boot linux off /boot partition.) I have a hard drive
split into several partitions:

C: DOS1 FAT /dos   2047MB
Linux   /boot        24MB
D: DOS2 FAT /dos2  3004MB
Linux  /swap        133MB
Linux  /home       4001MB
Linux  /usr/local  2000MB
Linux  /           6150MB


I went ahead and bought Red Hat Linux v. 6.1 and use
the upgrade option with the new image boot disk:
Red Hat 6.1 boot-RHEA-1999:044.img

I only followed the upgrade option.

After rebooting, I got the Lilo prompt (not the
OS Loader prompt as I used to get), and when I
request the "linux" or "linux-up" options I get the
following Kernel panic message:

Kernel Panic: VFS: Unable to mount root fs on 08:0a

Any solutions?

Unfortunately, I don't have a rescue disk (looks like
I lost the one for 6.0! Blah! and the installation
never asked for building one for 6.1) Help!

I can pick the option "dos" under Lilo and it will
bring up Win NT OS Loader. This allows me to load NT,
but if I pick the linux option it hangs (this is no
surprise because I have not used bootpar to bring up-to-date
the NT loader.)

Any solutions to the problem of mounting the root fs?

I've tried doing a new upgrade installation with the
original boot disket. This made no difference.

Thanks!

Comment 1 Jay Turner 2000-02-09 02:25:59 UTC
You can use the 6.1 CDROM to get into rescue mode without having to use a boot
disk.  This is a new feature in the 6.1 installer, as with previous installers,
the user had to have the boot disk made during the installation as well as a
rescue.img diskette.
Just throw the CDROM into the drive and type "linux rescue" at the boot prompt.
This will drop you into a bash shell where you should be able to rerun lilo to
determine why you are getting a kernel panic as a result of not finding the root
partition.

Reopen this bug if you continue to have problems.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.