Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 49 - Incorrect (?) error warnings
Summary: Incorrect (?) error warnings
Keywords:
Status: CLOSED WORKSFORME
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: mount
Version: 5.2
Hardware: i386
OS: Linux
low
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Cristian Gafton
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 1998-11-12 01:55 UTC by apeacock
Modified: 2008-05-01 15:37 UTC (History)
0 users

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 1998-11-20 12:10:52 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description apeacock 1998-11-12 01:55:22 UTC
[root@monkey alen]# mount -a
[mntent]: line 0 in /etc/fstab is bad
[mntent]: line 0 in /etc/fstab is bad

Likewise, this error appears about 10 times during boot up,
though, as far as I can tell, everything mounts.

A search on DejaNews revealed the same problem on a debian
mailing list, with the suggested solution of adding a
newline (\n) to the last line in /etc/fstab.  This did not
remedy the problem for me.

Comment 1 Preston Brown 1998-11-16 14:26:59 UTC
Please show us the contents of your fstab file.

Comment 2 David Lawrence 1998-11-17 18:43:59 UTC
/dev/hda3         /                  ext2    defaults 1 1
/dev/hda1         /dos/c  vfat       exec,dev,suid,rw,umask=000 0 0
/dev/hdc1         /dos/d  vfat       exec,dev,suid,rw,umask=000 0 0
/dev/hdc5         /dos/f  vfat       exec,dev,suid,rw,umask=000 0 0
/dev/cdrom        /mnt/cdrom         iso9660 user,noauto,ro #0 0
/dev/fd0          /mnt/floppy3.5     ext2    user,noauto #0 0
/dev/fd1          /mnt/floppy5.25    ext2    user,noauto
/dev/hdc3         /data              ext2    defaults 1 2
/dev/hdc4         /usr               ext2    defaults 1 3
/dev/hdc2         none               ignore  0 0 0
none              /proc              proc    defaults
/dev/hda2         none               swap    sw

Comment 3 David Lawrence 1998-11-17 18:45:59 UTC
Op.  I think I just found the problem.  mount must not be parsing the
file for comments correctly anymore.  Hmm, that sounds like a
relatively
easy fix in the source code...
  For know, here is my solution.  The lines that were:

-----------------
/dev/cdrom        /mnt/cdrom         iso9660 user,noauto,ro # 0 0
/dev/fd0          /mnt/floppy3.5     ext2    user,noauto # 0 0
-----------------

  become:

-----------------
/dev/cdrom        /mnt/cdrom         iso9660 user,noauto,ro
/dev/fd0          /mnt/floppy3.5     ext2    user,noauto
-----------------

And my warnings disappear.

Comment 4 Preston Brown 1998-11-20 12:03:59 UTC
assigned to Cristian

Comment 5 Cristian Gafton 1998-11-20 12:10:59 UTC
There is also a line that has three zeros at the end, and that is an
invalid line too.
The parser in the new mount is far from perfect; however, this is what
should be expected when the fstab is invalid.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.