Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 156575 - sound stopped working after kernel upgrade. amixer, volume control and alsamixer no longer show "Master" volume.
Summary: sound stopped working after kernel upgrade. amixer, volume control and alsami...
Keywords:
Status: CLOSED CANTFIX
Alias: None
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel
Version: 3
Hardware: i386
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Dave Jones
QA Contact: Brian Brock
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks: FCMETA_ALSA
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2005-05-02 00:34 UTC by justin grammens
Modified: 2015-01-04 22:19 UTC (History)
2 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2005-12-07 07:59:09 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description justin grammens 2005-05-02 00:34:00 UTC
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050416 Fedora/1.0.3-1.3.1 Firefox/1.0.3

Description of problem:
I have a sound blaster 16 PCI card and have run it under Red Hat 8,9 and up until the latest kernel in FC3 with no problems. I upgraded the kernel yesterday using up2date and upon reboot was unable to get the sound working. It appeared that the kernel found the sound card with no problems, but that it was stuck muted. I have seen this before and usually can use aumix, or alsamixer to fix this problem. When going into alsamixer for example one of the channels usually is called MASTER. With the upgrade kernel that MASTER channel was gone and wasn't available to be selected. The MASTER channel also wasn't even showing up in the "Volume Control" application in GNOME.

My also version is below. Executing:
rpm -qa | grep alsa
alsa-utils-1.0.6-3
alsa-lib-1.0.6-8.FC3
alsa-lib-devel-1.0.6-8.FC3

I rolled back to my previous kernel which is:
2.6.10-1.770_FC3
and the problem went any. Executing alsamixer shows a MASTER channel and the sounds works flawlessly once again. I'm not sure if this is problem with the kernel or alsa but am surprised when I booted into the old kernel the problem was fixed!

Version-Release number of selected component (if applicable):
kernel-2.6.11-1.14_FC3

How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. Sound Blaster 16 PCI Card
2. alsa 1.0.6-8.FC3
3. kernel-2.6.11-1.14_FC3
No sound output and Master channel missing from the volume control, aumix and alsamixer


Actual Results:  MASTER channel not appearing the aumix, alsamixer or the gnome "volume control". No way to turn the volume up. Card appears to be recognized but no sound is played.

Expected Results:  Sound should have been played. Booting into the old 2.6.10-1.770_FC3 #1 Thu Feb 24 14:00:06 EST 2005 kernel fixed the problem.

Additional info:

With old kernel executing: "amixer" gives the following line:

Simple mixer control 'Master',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [on]
  Front Right: Playback 31 [100%] [on]

However, installing and booting into kernel-2.6.11-1.14_FC3 the Master definition above is missing and gives only gives only the follwing. Set this volume to 100% has no effect on the sound output.

Simple mixer control 'Master Mono',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono: Playback 0 [0%] [off]

Comment 1 justin grammens 2005-05-27 03:40:46 UTC
Hi! Just wanted to let you know that tonight I upgraded to my my kernel to:

[justin@panda ~]$ uname -a
Linux panda 2.6.11-1.27_FC3 #1 Tue May 17 20:27:37 EDT 2005 i686 i686 i386 GNU/Linux

and the problem seems to be resolved in this kernel. I have no problems with the
mixer and getting the sound to work. It all works just fine. We can probably
close this issue out.
Thanks,
Justin

Comment 2 justin grammens 2005-05-27 14:29:32 UTC
Scratch that last posting. I rebooted this morning at the problem is back again.
Volume control does not show up. Looks like we might have an intermittent
problem. Please don't close this bug out.
Thanks,
Justin

Comment 3 Dave Jones 2005-07-15 20:44:39 UTC
An update has been released for Fedora Core 3 (kernel-2.6.12-1.1372_FC3) which
may contain a fix for your problem.   Please update to this new kernel, and
report whether or not it fixes your problem.

If you have updated to Fedora Core 4 since this bug was opened, and the problem
still occurs with the latest updates for that release, please change the version
field of this bug to 'fc4'.

Thank you.

Comment 4 Dave Jones 2005-12-07 07:59:09 UTC
This bug has been mass-closed along with all other bugs that
have been in NEEDINFO state for several months.

Due to the large volume of inactive bugs in bugzilla, this
is the only method we have of cleaning out stale bug reports
where the reporter has disappeared.

If you can reproduce this bug with current FC3 updates, please
reopen this bug.

If you are not the reporter, you can add a comment requesting
it be reopened, and someone will get to it asap.

If you are not the reporter, but can reproduce this problem against
FC4, please open a new bug.

Thank you.



Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.