Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 155050 - after boot, CPU is 100% usage of hald
Summary: after boot, CPU is 100% usage of hald
Keywords:
Status: CLOSED WORKSFORME
Alias: None
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: hal
Version: 4
Hardware: i386
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: David Zeuthen
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks: FC4Target
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2005-04-15 20:45 UTC by Michele Schiavo
Modified: 2013-03-06 03:43 UTC (History)
2 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2005-08-17 16:22:07 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description Michele Schiavo 2005-04-15 20:45:21 UTC
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050328 Firefox/1.0.2 Fedora/1.0.2-3

Description of problem:
at boot haldaemon use 100% of CPU,
if i'll restart the service, the CPU is about 10% hald and dbus-daemon

Version-Release number of selected component (if applicable):
kernel-2.6.11-1.1226_FC4
kernel-2.6.11-1.1238_FC4
kernel-2.6.11-1.12xx_FC4

How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1.nothing, normal startup
2.
3.
  

Additional info:

Comment 1 David Zeuthen 2005-04-18 15:44:22 UTC
hal is comprised of serveral processes, please post the output of top on both
the 100% and %10 cpu usage scenario. Also, Do you have a USB-based UPS attached?
If so, does the problem go away if you unplug the UPS from the USB port?
Finally, what kind of box does this happen on? 

Comment 2 Michele Schiavo 2005-04-18 18:12:40 UTC
 3527 root      17   0 15672  13m 1668 S 92.5  0.7  24:52.38 hald
 3507 dbus      15   0  2544 1380 1148 S 10.6  0.1   4:21.65 dbus-daemon
 4074 root      15   0  154m  22m 7236 S  9.9  1.1   0:45.17 X
 3748 root      15   0  106m 103m  688 S  4.0  5.1   1:59.72 hald-addon-hid-
 4433 michele   15   0 38848  14m 9248 S  2.6  0.7   0:06.25 gnome-terminal
 3166 root      17   0 11932  672  560 D  2.0  0.0   0:13.69 apcupsd


Yes, unplugged APC Back-UPS CS 650 SOLVED.

Bus 004 Device 003: ID 051d:0002 American Power Conversion Back-UPS Pro
500/1000/1500

problem with apcupsd-3.10.16-pre1

stopping the service, hald working correctly.

Comment 3 David Zeuthen 2005-04-18 18:20:05 UTC
Thanks for the info, I will investigate this by looking at the interaction of
accupsd and hald - they should, in theory at least, be able to coexist. Another
thing is that dbus/hald is leaking when polling the UPS but that is less severe..

Comment 4 David Zeuthen 2005-04-28 15:05:41 UTC
I think this might be fixed with hal-0.5.1-1 - please give it a whirl. Thanks.

Comment 5 Michele Schiavo 2005-04-28 23:16:09 UTC
more better but completed solved
17726 root      15   0  2136  780  680 S  7.3  0.0   0:02.30 hald-addon-hid-
17719 root      15   0  4332 2888 1664 S  4.0  0.1   0:02.17 hald
17795 root      18   0 11932  696  584 D  2.0  0.0   0:00.33 apcupsd
 4000 root      15   0  159m  27m 7616 S  0.7  1.4   2:21.47 X
 4179 michele   15   0 47348  18m 8384 S  0.7  0.9   0:46.82 skype
 4172 michele   16   0 42220 9228 6980 S  0.3  0.4   0:11.71 gkrellm
17800 root      16   0  1984 1064  808 R  0.3  0.1   0:00.19 top
    1 root      16   0  1732  580  500 S  0.0  0.0   0:01.10 init
    2 root      RT   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.01 migration/0
    3 root      34  19     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 ksoftirqd/0

Comment 6 David Zeuthen 2005-04-28 23:21:50 UTC
What is the CPU usage of acpupsd if hal is not running? (service haldaemon stop)

Comment 7 David Zeuthen 2005-04-28 23:23:03 UTC
Also, what are the specs of your system? (CPU, MHz, RAM etc.) 

Comment 8 Michele Schiavo 2005-04-29 19:57:15 UTC
What is the CPU usage of acpupsd if hal is not running? (service haldaemon stop)

too little, i can't see with top.


What is the CPU usage of acpupsd if hal is not running? (service haldaemon stop)

processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 15
model           : 3
model name      : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
stepping        : 4
cpu MHz         : 2999.475
cache size      : 1024 KB


[root@micyud michele]# more /proc/meminfo
MemTotal:      2074140 kB
MemFree:        251148 kB
Buffers:         68564 kB
Cached:        1345316 kB
SwapCached:          0 kB
Active:         634824 kB
Inactive:      1089368 kB
HighTotal:     1178816 kB
HighFree:        54336 kB
LowTotal:       895324 kB
LowFree:        196812 kB
SwapTotal:     2096472 kB
SwapFree:      2096472 kB

Comment 9 James M 2005-07-07 18:57:09 UTC
I am able to reproduce this as well, with an APC UPS running over USB; details
are the same (hald xor apcupsd are fine, but running both => cpu spin).  This is
with hal-0.5.2-2 and apcupsd 3.10.17a (without snmp enabled, but with usb and
most other options).

Comment 10 Christof Damian 2005-07-12 17:15:46 UTC
I also have this problem with FC4, apcupsd-std-3.10.16-1 & hal-0.5.2-2

Comment 11 Christof Damian 2005-08-17 06:13:39 UTC
It seems that upgrading to apcupsd-usb-3.10.18-1 fixed the problem for me.

Comment 12 David Zeuthen 2005-08-17 16:22:07 UTC
Thanks for the testing...

Comment 13 James M 2005-08-18 14:52:31 UTC
Fixed for me in apcupsd 3.10.18 also.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.