Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.
Bug 1064647 - qemu-kvm core dump when hot-plug virtio-blk-pci device with gluster backend
Summary: qemu-kvm core dump when hot-plug virtio-blk-pci device with gluster backend
Keywords:
Status: CLOSED ERRATA
Alias: None
Product: Red Hat Enterprise Linux 7
Classification: Red Hat
Component: qemu-kvm
Version: 7.0
Hardware: x86_64
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: rc
: ---
Assignee: Jeff Cody
QA Contact: Virtualization Bugs
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2014-02-13 02:55 UTC by Jun Li
Modified: 2015-03-05 08:04 UTC (History)
10 users (show)

Fixed In Version: qemu-kvm-1.5.3-78.el7
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2015-03-05 08:04:02 UTC
Target Upstream Version:


Attachments (Terms of Use)


Links
System ID Priority Status Summary Last Updated
Red Hat Product Errata RHSA-2015:0349 normal SHIPPED_LIVE Important: qemu-kvm security, bug fix, and enhancement update 2015-03-05 12:27:34 UTC

Comment 2 Fam Zheng 2014-02-20 10:07:46 UTC
Jeff, since gluster is in the call stack, could you have a look, please?

Thanks,
Fam

Comment 13 mazhang 2014-12-15 07:42:37 UTC
This bug was fixed in glusterfs api, as comment#9 mentioned.
Fixed version fill in qemu-kvm-1.5.3-78.el7 just because it's the first version enforcing glusterfs in version 3.6 or newer.
Glusterfs-api-3.4 is too old, we can't find corresponding gluster-server to reproduce this bug, and drive-mirror only support on qemu-kvm-rhev.
So test this bug on qemu-kvm-rhev and glusterfs-api-3.6.0, make sure it works.

Host:
qemu-kvm-rhev-2.1.2-16.el7.x86_64
qemu-img-rhev-2.1.2-16.el7.x86_64
qemu-kvm-rhev-debuginfo-2.1.2-16.el7.x86_64
qemu-kvm-common-rhev-2.1.2-16.el7.x86_64
ipxe-roms-qemu-20130517-6.gitc4bce43.el7.noarch
qemu-kvm-tools-rhev-2.1.2-16.el7.x86_64
3.10.0-213.el7.x86_64
glusterfs-3.6.0.29-2.el7.x86_64
glusterfs-libs-3.6.0.29-2.el7.x86_64
glusterfs-api-3.6.0.29-2.el7.x86_64

Glusterfs server:
glusterfs-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-api-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-fuse-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-server-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-libs-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-cli-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64

Guest:
3.10.0-212.el7.x86_64

Steps:
1. boot guest with:
-drive file=gluster://10.66.106.25/gv0/rhel7-64.qcow2,if=none,format=qcow2,id=disk,cache=none,rerror=stop,werror=stop,serial="QEMU-DISK1",aio=native \

2. Do drive-mirror
{"QMP": {"version": {"qemu": {"micro": 2, "minor": 1, "major": 2}, "package": " (qemu-kvm-rhev-2.1.2-16.el7)"}, "capabilities": []}}
{"execute":"qmp_capabilities"}
{"return": {}}
{ "execute": "drive-mirror", "arguments": { "device": "disk", "target": "/home/juli/sn2", "format": "qcow2", "mode": "absolute-paths", "sync": "full", "speed": 1000000000, "on-target-error": "stop" } }
{"return": {}}

3.Hot plug a virtio-blk-pci.
(qemu)device_add virtio-blk-pci,drive=disk,scsi=off,id=system-disk 

Result:
Qemu-kvm works well, no crash any more.

So this bug has been fixed.

Comment 14 mazhang 2014-12-22 06:24:39 UTC
Test this bug on qemu-kvm-1.5.3-77.el7.x86_64 without mirroring.

Host:
qemu-kvm-tools-1.5.3-77.el7.x86_64
qemu-kvm-common-1.5.3-77.el7.x86_64
qemu-kvm-debuginfo-1.5.3-77.el7.x86_64
qemu-img-1.5.3-77.el7.x86_64
ipxe-roms-qemu-20130517-6.gitc4bce43.el7.noarch
qemu-kvm-1.5.3-77.el7.x86_64
3.10.0-217.el7.x86_64
glusterfs-api-3.6.0.29-2.el7.x86_64
glusterfs-libs-3.6.0.29-2.el7.x86_64
glusterfs-3.6.0.29-2.el7.x86_64


Gluster server:
glusterfs-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-api-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-fuse-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-server-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-libs-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64
glusterfs-cli-3.6.0.29-3.el6rhs.x86_64

Steps:
1. boot guest with:
gdb --args /usr/libexec/qemu-kvm -M pc -m 4G -smp 4 \
-boot menu=on,reboot-timeout=-1,strict=on -monitor stdio \
-spice port=5932,disable-ticketing \
-vga qxl -global vga-qxl.revision=3 \
-drive file=gluster://10.66.106.25/gv0/rhel7-64.qcow2,if=none,format=qcow2,id=disk,cache=none,rerror=stop,werror=stop,serial="QEMU-DISK1",aio=native \
-qmp tcp::6666,server,nowait \

2. Hot plug a virtio-blk-pci.
(qemu)device_add virtio-blk-pci,drive=disk,scsi=off,id=system-disk 

Result:
qemu-kvm works well, no hit segmentation fault.

Comment 15 juzhang 2014-12-22 06:27:59 UTC
Set this issue as verified according to comment13 and comment14.

Comment 17 errata-xmlrpc 2015-03-05 08:04:02 UTC
Since the problem described in this bug report should be
resolved in a recent advisory, it has been closed with a
resolution of ERRATA.

For information on the advisory, and where to find the updated
files, follow the link below.

If the solution does not work for you, open a new bug report.

https://rhn.redhat.com/errata/RHSA-2015-0349.html


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.