Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.

Bug 910316

Summary: engine: trying to activate a disk while the domain is down will give "unexpected exception" in engine while vdsm is reporting "Volume does not exist"
Product: Red Hat Enterprise Virtualization Manager Reporter: Dafna Ron <dron>
Component: ovirt-engineAssignee: Maor <mlipchuk>
Status: CLOSED CURRENTRELEASE QA Contact: Elad <ebenahar>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: unspecified    
Version: 3.1.3CC: acanan, acathrow, amureini, iheim, jkt, lpeer, mlipchuk, Rhev-m-bugs, scohen, yeylon
Target Milestone: ---   
Target Release: 3.4.0   
Hardware: x86_64   
OS: Linux   
Whiteboard: storage
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: Type: Bug
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: Storage RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: --- Target Upstream Version:
Bug Depends On:    
Bug Blocks: 1078909, 1142926    
Attachments:
Description Flags
logs none

Description Dafna Ron 2013-02-12 10:08:37 UTC
Created attachment 696454 [details]
logs

Description of problem:

I rcreate a vm with 3 disks located on different domains. 
I deactivated two fo the domains and deactivated the disks -> ran the vm
when the vm was up I tried to activate the disks. 
1. engine is not blocking the action (even throgh the domains are marked as inactive in db) 
2. we are getting an unexpected exception in engine log even though the vdsm is reporting that the volume does not exist. 

Version-Release number of selected component (if applicable):

si27
vdsm-4.10.2-1.3.el6.x86_64
libvirt-0.10.2-18.el6.x86_64

How reproducible:

100%

Steps to Reproduce:
1. create an iscsi pool with 3 domains. 
2. create a vm with 3 disks -> 1 on each domain
3. put 2 out of the 3 domains in mainetnance and deactivate the disks which are located on these doamins
4. run the vm -> try to activate the disks
  
Actual results:

event log is reporting that the action failed
engine log is reporting "unexpected exception"
vdsm log is reporting that the volume does not exist

Expected results:

1. we should run a query on db to see if the domain is active and if not fail the activate in backend. 
2. we should report the correct error from vdsm and not "unexpected exception" in the log

Additional info: logs

Comment 2 Maor 2014-02-04 16:44:36 UTC
CDA for activating a disk on an inactive storage domain is fixed at https://bugzilla.redhat.com/969767

Regarding to the unexpected exception (Which should not occur now after the fix for BZ969767) this should be fixed as part of https://bugzilla.redhat.com/1037441

Comment 3 Elad 2014-02-17 09:57:06 UTC
I'm getting a CanDoAction failure when trying to hotplug disks of an inactive domains to running vm.

2014-02-17 10:12:06,494 WARN  [org.ovirt.engine.core.bll.HotPlugDiskToVmCommand] (ajp--127.0.0.1-8702-10) [5858b3fe] CanDoAction of action HotPlugDiskToVm failed. Reasons:VAR__ACTION__HOT_PLUG,VAR__TYPE__VM_DISK,A
CTION_TYPE_FAILED_STORAGE_DOMAIN_STATUS_ILLEGAL


Verified on ovirt-engine-3.4.0-0.7.beta2.el6.noarch

Comment 4 Itamar Heim 2014-06-12 14:11:09 UTC
Closing as part of 3.4.0