Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.

Bug 88497

Summary: (SOUND VIA_82CXXX)Distorted sound with new AC97 Audio Controller revision
Product: [Retired] Red Hat Linux Reporter: Vidar Langseid <vl>
Component: kernelAssignee: Jeff Garzik <jgarzik>
Status: CLOSED WONTFIX QA Contact: Brian Brock <bbrock>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: medium    
Version: 9CC: ml, peterm
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: i686   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2004-09-30 15:40:46 UTC Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: --- Target Upstream Version:

Description Vidar Langseid 2003-04-10 15:32:44 UTC
Description of problem:
Have a few IBM Intellistations here (Type 6836-D1G). IBM choose to replace the
motherboards because of some malfunction on the old ones. However, after the
replacement the boxes running Linux have problems with the integrated
audiocontroller.
There is no bass and the treble is distored. Audio works fine on one computer
which is running M$ Windows, so this must be a linux driver issue. Same
behaviour on rh 7.2


Version-Release number of selected component (if applicable):
kernel-2.4.20-9
 via82cxxx_audio
 ac97_codec

chipset revision BEFORE mainboard replacement (/proc/pci)
  Bus  0, device   7, function  5:
    Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. AC97 Audio Controller
(rev 32).
      IRQ 5.
      I/O at 0xdc00 [0xdcff].
      I/O at 0xe000 [0xe003].
      I/O at 0xe400 [0xe403].

chipset revision AFTER mainboard replacement (/proc/pci)
  Bus  0, device   7, function  5:
    Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT82C686 AC97 Audio
Controller (rev 80).
      IRQ 5.
      I/O at 0xdc00 [0xdcff].
      I/O at 0xe000 [0xe003].
      I/O at 0xe400 [0xe403].



How reproducible:
Is reproducible on all motherboards with this new chipset I think.
If you want to, I can probably get the new mainboard's exact part number from
IBM if that might help you.

Comment 1 Mario Lorenz 2003-04-18 10:39:19 UTC
I have had a similar problem on my mainboard. Reason was that the actual codec
the AC97 audio used was a Sigmatel which only supported one fixed 48kHz sample
rate. That means the sound has to be upsampled by the driver. The linux support
for that is not too good.
Could you look into the output of dmesg after loading the modules; it should
print which actual codec it finds. Then try to find a datasheet for that codec...
I solved this by downloading the commercial OSS that Sigmatel offered free
licenses for linux users; but later decided to get a new sound card anyway.


Comment 2 Vidar Langseid 2003-04-22 13:43:49 UTC
dmesg shows the following:
Via 686a audio driver 1.9.1
PCI: Found IRQ 5 for device 00:07.5
ac97_codec: AC97 Audio codec, id: 0x4943:0x4511 (ICE1232)
via82cxxx: board #1 at 0xDC00, IRQ 5
Enabled Via MIDI

I also have quite many instances of:
via_audio: ignoring drain playback error -11

and 
via82cxxx: timeout while reading AC97 codec (0x9A0000)



Comment 3 Bugzilla owner 2004-09-30 15:40:46 UTC
Thanks for the bug report. However, Red Hat no longer maintains this version of
the product. Please upgrade to the latest version and open a new bug if the problem
persists.

The Fedora Legacy project (http://fedoralegacy.org/) maintains some older releases, 
and if you believe this bug is interesting to them, please report the problem in
the bug tracker at: http://bugzilla.fedora.us/