Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.

Bug 77612

Summary: hotplug: spurious disconnect of usb after other updates
Product: [Retired] Red Hat Linux Reporter: adrian.lawrence
Component: kernelAssignee: Arjan van de Ven <arjanv>
Status: CLOSED WONTFIX QA Contact: Brian Brock <bbrock>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: medium    
Version: 7.3   
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: All   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2005-02-04 20:49:41 UTC Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: --- Target Upstream Version:
Attachments:
Description Flags
Extract from /var/log/messages showing suprious disconnect none

Description adrian.lawrence 2002-11-10 22:25:21 UTC
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 Galeon/1.2.6 (X11; Linux i686; U;) Gecko/20020913

Description of problem:
After applying latest updates including glibc-2.2.5-42, glibc-debug-2.2.5-42,
and friends, krb5-*--1.2.4 and nscd-2.2.5-42, hotplug
disconnects a usb device (scanner) incorrectly.

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1.Switch on a usb scanner
2.Inspect /var/log/messages to see the disconnect. xsane, for example cannot
connect to the scanner. Hardly surprising :-)
3.
	

Actual Results:  N/A

Expected Results:  n/a

Additional info:

Nov 10 16:09:14 conquest3 /sbin/hotplug: invoke /etc/hotplug/usb.agent ()
Nov 10 16:09:30 conquest3 kernel: usb.c: deregistering driver usbscanner
Nov 10 16:09:54 conquest3 kernel: usb.c: USB disconnect on device 1
The spurious disconnect:

Nov 10 16:09:54 conquest3 /sbin/hotplug: arguments (usb) env (PWD=/etc/hotplug
DEVICE=/proc/bus/usb/001/001 ACTION=remove DEBUG=kernel OLDPWD=/
DEVFS=/proc/bus/usb TYPE=9/0/0 SHLVL=1 HOME=/ PATH=/bin:/sbin:/usr/sbin:/usr/bin
PRODUCT=0/0/0 _=/usr/bin/env)
Nov 10 16:09:54 conquest3 /sbin/hotplug: invoke /etc/hotplug/usb.agent ()
Nov 10 16:09:54 conquest3 kernel: usb.c: USB bus 1 deregistered
w83781d-isa-0290

Workaround:
~~~~~~~~~~~

Disable hotplug with
  echo /bin/true > /proc/sys/kernel/hotplug
and load modules manually with modprobe.
The scanner and xsane then work normally.

I doubt that this bug is in hotplug itself. Sorry, I don't have time to
investigate further. I will attach a fuller log.

Comment 1 adrian.lawrence 2002-11-10 22:32:12 UTC
Created attachment 84464 [details]
Extract from /var/log/messages showing suprious disconnect

Comment 2 Bill Nottingham 2005-02-04 20:49:13 UTC
Closing out bugs on older, no longer supported, releases. Apologies
for any lack of response. Please reopen if problems persist on more
current releases.