Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.

Bug 7713

Summary: PPP can't initialize modem after first connect.
Product: [Retired] Red Hat Linux Reporter: dedwards
Component: pppAssignee: Nalin Dahyabhai <nalin>
Status: CLOSED WORKSFORME QA Contact:
Severity: medium Docs Contact:
Priority: medium    
Version: 6.1CC: herscheld
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: i386   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2002-12-14 01:49:32 UTC Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: --- Target Upstream Version:

Description dedwards 1999-12-09 23:10:46 UTC
I am running PPP on two different linux boxes. One is a 400 Mhz Celeron
256 MB ram, 9 Gb Scsi HD,and an ext. Sporster 56K fax/modem. The other
macine is a 133 Mhz Pent with one 3 Gb IDE HD, one 10 GB IDE HD, 192 MB
ram, and an internal 56K Sportster fax/modem. I have loaded the latest PPP
patch. Both modems dialed and connected with no problem, but after using
the modems from 1.5 to 2 hours and then rebooting the machines ppp stops
working. I was able to configure the modems after installing the rp3
patch. But the machine just sits there when I try to dial with rp3 or the
control-panel or wvdial after the first time.  'ifup ppp0' doesn't work
either. The same thing has happened on both machines. I get either a GTK+
error about setting or comparing some var to NULL or I get an error 6. I
may also get modem is busy or unavailable. I have tried reinstalling the
connections, running 'ifdown ppp0' then 'ifup ppp0' and even rebooting the
machines. Nothing seems to reset the modem or allow ppp to start
correctlly.

Comment 1 Nalin Dahyabhai 2000-01-31 13:30:59 UTC
If you're getting errors from GTK+, please update rp3 to the latest errata or
the version from Raw Hide, which has had several of these bugs fixed.

Error 6, according to the pppd man page, is an inability to lock the serial
port.  This means that you either still have an errant pppd process running
(which can be killed with "killall -9 pppd"), or you have a stale lock file
(/var/lock/LCK..<modemdevice>) which can probably be removed safely.  I
suspect the latter if the problem continues across reboots.

Please let me know if this solves the problem.

Comment 2 Alan Cox 2002-12-14 01:49:32 UTC
No reply in two years