Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.

Bug 225521

Summary: Crash when launching xserver with radeon videocard on kernel xen
Product: [Fedora] Fedora Reporter: Nicolas A. Corrarello <ncorrare>
Component: xorg-x11-serverAssignee: Adam Jackson <ajax>
Status: CLOSED CURRENTRELEASE QA Contact:
Severity: medium Docs Contact:
Priority: medium    
Version: 6CC: eteo, mcepl, runge
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: i686   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: f7 Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2007-12-11 13:53:54 UTC Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---
Attachments:
Description Flags
sysreport
none
xorg.conf from the sysreport
none
Xorg.0.log from sysreport
none
Xorg without xen kernel
none
Xorg log
none
Same Computer, smp Kernel, radeon driver
none
Xorg log file from a running xen kernel none

Description Nicolas A. Corrarello 2007-01-31 02:19:10 UTC
Description of problem:

Xorg using radeon driver on Kernel Xen 2.6.19-1.2895.fc6xen cause weird issue.
When launching gdm or simply startx screen goes blank and there is no way to
switch back to virtual consoles. Also when trying to config display via
system-config-display or X -configure. Startup splash screen also won't show.

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:


Steps to Reproduce:
1. Install Fedora Core 6 From DVD with xen on IBM Thinkpad T43
2. Update all packages
3.Reboot
  
Actual results:
System Hangs when trying to show splash screen

Expected results:


Additional info:

Comment 1 Nicolas A. Corrarello 2007-01-31 02:19:13 UTC
Created attachment 146995 [details]
sysreport

Comment 2 Matěj Cepl 2007-02-06 15:56:37 UTC
Created attachment 147477 [details]
xorg.conf from the sysreport

Comment 3 Matěj Cepl 2007-02-06 15:57:10 UTC
Created attachment 147478 [details]
Xorg.0.log from sysreport

Comment 5 Adam Jackson 2007-03-01 17:54:41 UTC
Assuming X works under non-Xen kernel (the report doesn't say), this is almost
always Xen's fault.  dom0 kernel _should_ act indistinguishably from a non-Xen
kernel.  When it doesn't it's almost always because of a bug in Xen.

The log file from the sysreport indicates that X is starting up correctly.  If
you have a log from running X under a non-dom0 kernel, that might show some
differences that would hint at the problem.

Comment 6 Nicolas A. Corrarello 2007-03-01 18:26:08 UTC
Created attachment 149035 [details]
Xorg without xen kernel

This is the Xorg log from the running kernel 
Linux edgar.usersys.redhat.com 2.6.19-1.2911.fc6 #1 SMP Sat Feb 10 15:51:47 EST
2007 i686 i686 i386 GNU/Linux

Comment 7 Adam Jackson 2007-03-01 20:39:10 UTC
I'm sorry, that log is from a run with fglrx.  Could you please provide a log
for a successful startup with the radeon X driver and a non-Xen kernel?

Comment 8 Eugene Teo (Security Response) 2007-03-04 04:48:23 UTC
Created attachment 149199 [details]
Xorg log

Here's another Xorg log with the radeon X driver.
Linux eteo.sin.redhat.com 2.6.19-1.2911.fc6 #1 SMP Sat Feb 10 15:51:47 EST 2007
i686 i686 i386 GNU/Linux

Comment 9 Nicolas A. Corrarello 2007-03-05 02:38:23 UTC
Created attachment 149233 [details]
Same Computer, smp Kernel, radeon driver

Just switched... so the lastlog is a startup with the radeon driver

Comment 10 Adam Jackson 2007-03-05 19:22:13 UTC
Erk, embarassing.  The log from the sysreport was _also_ from a non-Xen kernel.
 Which means I should have asked for a log from attempting to start X under a
dom0 kernel.  (Boot dom0, start X, then either scp the log file off, or reboot
into single user mode and copy the log somewhere before doing 'telinit 5'.  The
"Current operating system" line should mention the word 'xen' in the kernel
version string.)

Comment 11 Matthias Runge 2007-03-14 15:35:07 UTC
Created attachment 150052 [details]
Xorg log file from a running xen kernel

A diff shows: 
-(II) LoadModule: "int10"
-(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
-(II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
+(II) LoadModule: "int10"(II) Switching to x86 real mode emulator
+(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libintxen.so
+(II) Module intxen: vendor="X.Org Foundation"

Next: No monitor was detected. No screens were found. This is, why X does not
start up, but why the screen remains black? (Console switching is not working)

Comment 12 Matěj Cepl 2007-12-10 09:21:53 UTC
Fedora Core 6 is no longer supported, could you please reproduce this with the
updated version of the currently supported distribution (Fedora 7, 8, or
Rawhide)? If this issue turns out to still be reproducible, please let us know
in this bug report. If after a month's time we have not heard back from you, we
will have to close this bug as CANTFIX.

Setting status to NEEDINFO, and awaiting information from the reporter.

[This is mass-filed message to all open Fedora Core 6 bugs related to Xorg or
Gecko. If you see any other reason, why this bug shouldn't be closed, please,
comment on it here.]

Comment 13 Matthias Runge 2007-12-10 10:51:59 UTC
This problem does not exist anymore for me in fedora 8 (7 too, afaik)