Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.

Bug 1363707

Summary: launch-fusor-undercloud-installer incorrectly calculates RAM
Product: Red Hat Quickstart Cloud Installer Reporter: Thom Carlin <tcarlin>
Component: Installation - RHELOSPAssignee: Derek Whatley <dwhatley>
Status: CLOSED ERRATA QA Contact: bmorriso
Severity: medium Docs Contact: Julie <juwu>
Priority: unspecified    
Version: 1.0CC: bmorriso, bthurber, dcadzow, jmatthew
Target Milestone: gaKeywords: Triaged
Target Release: 1.0   
Hardware: Unspecified   
OS: Unspecified   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: If docs needed, set a value
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2016-09-13 16:35:06 UTC Type: Bug
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: --- Target Upstream Version:

Description Thom Carlin 2016-08-03 12:05:04 UTC
Description of problem:

Insufficient ram error message in launch-fusor-undercloud-installer

Version-Release number of selected component (if applicable):

QCI-1.0-RHEL-7-20160801.t.2
QCIOOO-8.0-RHEL-7-20160801.t.0

How reproducible:

Believe 100%

Steps to Reproduce:
1. Install Triple-O
2. Log in to run launch-fusor-undercloud-installer
3.

Actual results:

Checking RAM size... 96 MB [FAILED]
16384 MB RAM required, 16384 MB recommended.
Proceed without meeting RAM requirement (y/n)?

Expected results:

Checking RAM size... 96 GB  [OK]

Additional info:

/proc/meminfo shows MemTotal: 98803532 Kb

dmidecode -t 17|grep Size:
Size: 32 GB
Size: 32 GB
Size: 32 GB

/usr/sbin/fusor-undercloud-installer lines 270 to 272 incorrectly assume memory is reported in MB.

This is a similar issue reported in ironic where I posted a fix

Comment 2 Derek Whatley 2016-08-08 18:31:21 UTC
Should be fixed in fusor-undercloud-installer: https://github.com/fusor/fusor-undercloud-installer/pull/48 . 

Now using 'free -m' instead of 'dmidecode -t 17'. dmidecode provides very different output on different hardware configurations.

Similar fix was implemented in fusor-installer as well: https://github.com/fusor/fusor-installer/pull/84.

Looks like changes were merged on Friday.

Comment 3 John Matthews 2016-08-08 21:58:00 UTC
Included in the 8/6 QCIOOO compose.

Comment 4 bmorriso 2016-08-19 19:40:32 UTC
Verified with QCIOOO-8.0-RHEL-7-20160815.t.3 on VM installation of undercloud ISO.

Available memory is correctly reported by launch-fusor-undercloud-installer.

Comment 6 errata-xmlrpc 2016-09-13 16:35:06 UTC
Since the problem described in this bug report should be
resolved in a recent advisory, it has been closed with a
resolution of ERRATA.

For information on the advisory, and where to find the updated
files, follow the link below.

If the solution does not work for you, open a new bug report.

https://access.redhat.com/errata/RHEA-2016:1862