Note: This is a beta release of Red Hat Bugzilla 5.0. The data contained within is a snapshot of the live data so any changes you make will not be reflected in the production Bugzilla. Also email is disabled so feel free to test any aspect of the site that you want. File any problems you find or give feedback here.

Bug 1066838

Summary: [engine-webadmin] uninformative error message when cloning a VM from snapshot which one of its disks is located on an inactive SD
Product: Red Hat Enterprise Virtualization Manager Reporter: Elad <ebenahar>
Component: ovirt-engine-webadmin-portalAssignee: Maor <mlipchuk>
Status: CLOSED CURRENTRELEASE QA Contact: Elad <ebenahar>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: unspecified    
Version: 3.4.0CC: acanan, acathrow, amureini, derez, ecohen, gklein, iheim, Rhev-m-bugs, scohen, yeylon
Target Milestone: ---   
Target Release: 3.4.0   
Hardware: x86_64   
OS: Unspecified   
Whiteboard: storage
Fixed In Version: ovirt-engine-3.4.0_av2 Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: Type: Bug
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: Storage RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: --- Target Upstream Version:
Bug Depends On:    
Bug Blocks: 1078909, 1142926    
Attachments:
Description Flags
engine.log and screenshot none

Description Elad 2014-02-19 08:16:01 UTC
Created attachment 864999 [details]
engine.log and screenshot

Description of problem:
I have a VM with snapshot that has 2 disks attached from different storage domains which one of them is inactive. I tried to clone a new VM from the snapshot so the new cloned VM's disks would be located on the active domain. Instead of getting an error message which notify that it cannot be done because one of the domain is inactive, I got this message:

	
Operation Canceled
Error while executing action:
22:
Cannot add VM. The relevant Storage Domain's status is ${status}. Maintenance



=========

CDA message:

2014-02-17 17:51:43,067 WARN  [org.ovirt.engine.core.bll.AddVmFromSnapshotCommand] (ajp-/127.0.0.1:8702-8) CanDoAction of action AddVmFromSnapshot failed. Reasons:VAR__ACTION__ADD,VAR__TYPE__VM,ACTION_TYPE_FAILED_
STORAGE_DOMAIN_STATUS_ILLEGAL2,Maintenance

Version-Release number of selected component (if applicable):
rhevm-3.4.0-0.2.master.el6ev.noarch

How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
Shared DC with 2 storage domains
1. Create a VM with 2 disks located on different domains
2. Create a snapshot to the VM
3. Put one of the storage domains to maintenance
4. Clone a new VM from the first VM's snapshot. pick the active domain for both disks to be created on in 'Resource allocation' tab in VM cloning dialog.

Actual results:
User gets an inappropriate error message.

Expected results:
User should get an informative message that will notify that one of the domains which one of the original VM's disks located on is inactive

Additional info:
engine.log and screenshot

Comment 1 Elad 2014-03-12 12:55:33 UTC
Checked according to verification steps in comment #0:
When a storage domain which holds one of the VM's snapshot's disks is in maintenance, cloning a VM from the snapshot fails with an appropriate error message:

"cloned:
cannot add VM. The relevant Storage Domain's status is Maintenance."

Verified on RHEVM3.4 - AV2.1

Comment 2 Itamar Heim 2014-06-12 14:08:58 UTC
Closing as part of 3.4.0